Parkville Residence / Steffen Welsch Architects

nhlnlkaw

first_imgPhotographs:  Rhiannon Slatter PhotographySave this picture!© Rhiannon Slatter PhotographyRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornWoodEGGERWood-based materials in EGGER HeadquartersEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsWoodStructureCraftEngineering – Architectural & FreeformText description provided by the architects. In Connect Parkville we pursue the idea of “stitching together” urban fabric with “quiet architecture”, informed by Austrian architect Hermann Czech’s “architecture as background”. We work to principles of “simple moves” and economy: no more, or less, than is necessary to achieve our program.Save this picture!AxoThese are universal ideals applied in a site and brief specific response. This project, for a family of five in a visually intact but functionally stressed conservation area, required another layer over existing program and built form. Our insertion is a quiet addition that relies not on references but scale and contrast executed with appropriate confidence. The addition is backdrop, its exterior casual, formed by lightness. Save this picture!© Rhiannon Slatter PhotographyWe have taken the idea of layering literally: the brief (accommodation, domestic activities, outdoor activities, storage) calls for new space (internal and external), connectivity and a skin: floor, wall, roof.Save this picture!Plan 1Save this picture!Plan 2The skin protects from and is open to the outside, and relates to its built context. Surrounded by solid masonry walls, the new works are layered and loose: the roof is lifted, split and extended; new walls show multiple skins; the main façade is screened with obscure glass to express ambiguity. To the street the new addition appears transparent under the sun and the extension seems to float. Sun penetration through skylights continuing to the outside and reflections add to the notion of “layers of light”. We pushed our program hard to incorporate this detail into this domestic realm (and stay within average costs for a project of this nature).Save this picture!© Rhiannon Slatter PhotographyWe introduced ease of use and informality, lightness in more than one sense of the word. The old house was opened for flow and interaction; main residence and out building linked with simple gestures. Communal functions in the home are separate but connected: the kitchen as transitional space; dining a discrete light-filled atrium; and the living room as introvert retreat. To create an inherently sustainable project the solution considers solar control, thermal comfort, natural light, and ventilation.Save this picture!© Rhiannon Slatter PhotographyConnect Parkville makes a modest, respectful, but notable contribution to its renewed urban fabric.Save this picture!© Rhiannon Slatter PhotographyProject gallerySee allShow lessGap House / STORE MUU design studioSelected ProjectsFrank Gehry’s Eisenhower Memorial One Step Closer to Realization After Finally Recei…Architecture News Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/795365/parkville-residence-steffen-welsch-architects Clipboard Save this picture!© Rhiannon Slatter Photography+ 15 Share Architects: Steffen Welsch Architects Year Completion year of this architecture project Parkville Residence / Steffen Welsch Architects Parkville Residence / Steffen Welsch ArchitectsSave this projectSaveParkville Residence / Steffen Welsch Architects Australia Houses “COPY” Photographscenter_img CopyHouses, Extension•Melbourne, Australia ArchDaily 2015 “COPY” Year:  Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/795365/parkville-residence-steffen-welsch-architects Clipboard CopyAbout this officeSteffen Welsch ArchitectsOfficeFollowProductsGlassSteelBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentExtensionMelbourneAustraliaPublished on September 20, 2016Cite: “Parkville Residence / Steffen Welsch Architects” 20 Sep 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogShowershansgroheShower MixersEducational3MProjection Screen Whiteboard FilmPartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsLinoleum / Vinyl / Epoxy / UrethaneTerrazzo & MarbleTerrazzo in The Gateway ArchSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausConcreteKrytonSmart ConcreteMetallicsTrimoMetal Panels for Roofs – Trimoterm SNVWire MeshGKD Metal FabricsMetal Fabric in Kansas City University BuildingGlassDip-TechDigital Ceramic Curved Glass PrintingMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Double Lock Standing SeamChairs / StoolsFreifrauBarstool – OnaSealants / ProtectorsWoodenha IndustriesFireproofing System for Wood Cladding – BIME®More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more