IST-Family House / JRKVC

ronplzeq

first_img Slovakia Projects CopyAbout this officeJRKVCOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesBratislavaSlovakiaPublished on June 12, 2014Cite: “IST-Family House / JRKVC” 12 Jun 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemArmchairsUniForArmchair – ParigiLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsAluminium CompositesSculptformAluminium Façade BladesCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemWire MeshJakobWebnet in a Gymnasium in GurmelsDoorsLinvisibileLinvisibile Pocket Door | MareaPaintKEIMMineral Paint for Concrete – KEIM Concretal®-WLouversReynaers AluminiumSolar ShadingHandlesFormaniFitting Collection – ARCMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream 2013 Area:  85 m² Year Completion year of this architecture project IST-Family House / JRKVCSave this projectSaveIST-Family House / JRKVC Architects: JRKVC Area Area of this architecture project ArchDaily Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/514161/ist-family-house-jrkvc Clipboard “COPY” Photographs Save this picture!© Peter JurkovičHouses•Bratislava, Slovakia Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/514161/ist-family-house-jrkvc Clipboard CopyBudget:€ 85.000Architects In Charge:Peter Jurkovič, Lukáš Kordík, Števo PolakovičCity:BratislavaCountry:SlovakiaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Peter JurkovičRecommended ProductsWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Sliding Door – Rabel 62 Slim Super ThermalEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreDoorsAir-LuxPivoting DoorText description provided by the architects. Simple brief: I want to live in a small house on a small plot at a reasonable price. Budget was fixed at € 75.000. I am still remembering last summer on the countryside. Could we recycle the typology, morphology, even decor of Slovakian rural architecture?Save this picture!© Peter JurkovičThere are certain principles encoded in traditional folk architecture, verified by ages and still relevant. Especially in the context of the need to reduce our ecological footprint and energy waste. Bigger is not always better! Simple buildings didn’t fight with the nature but has become part of it. They were built of local materials that were readily available and did not need a long and difficult transport – wood, clay and straw to name a few.Save this picture!© Peter JurkovičSave this picture!First Floor PlanSave this picture!© Peter JurkovičThe windows did not perform as well as today, so they were kept rather small. An under–roof porch, called “gánok” was traditional part of the house, ensuring the contact with outside environment even in winter or during bad weather.Save this picture!© Peter JurkovičDuring the design process we looked back to these principles. We proposed a fusion of old and contemporary architecture. The icon–shaped house has a small footprint, tiny picturesque windows and a porch. Ground floor is organized by a traditional three–room scheme. There is central “service box” made of plywood – there is a bathroom, toilet, stairs, storage and the kitchen integrated inside. Remaining “negative” space – around and above the box – are the rooms.Save this picture!Axonometric 2Living room, main bedroom at the ground floor and a one in the attic. Modest floor area of the living room is compensated by a huge curtain wall heading north, literally extending the interior area into the garden. Thanks to the orientation there is no sun shading system needed. The room and the study area on top of the wooden box is filled with a soft northern sky light.Save this picture!© Peter JurkovičHouse is constructed with structural insulated panels (SIP) made of OSB panels sandwiched around a foam core made of polystyrene. A massive concrete floor is used for heating and storing thermal energy. To keep the price down, there are no sophisticated systems integrated in the house.Save this picture!© Peter JurkovičSave this picture!SectionSave this picture!© Peter JurkovičProject gallerySee allShow lessShigeru Ban’s “Kooky” Architecture: Just What the World Needs?MiscVIDEO: The Models of Richard MeierVideos Share “COPY” IST-Family House / JRKVC Photographs:  Peter Jurkovič+ 43 Sharelast_img read more