Pool House / Abin Design Studio

dtmtmatt

first_img Projects Photographs:  Ravi KanadeLandscape Consultant:Mahafuj AliLand Area:18,965 sft.Client:Mr. Kamal DasArchitect In Charge:Abin Design StudioDesign Team:Abin Chaudhuri, Shahinur Rehman Dipu, Palash K Santra, Angshujit MazumdarCity:HooghlyCountry:IndiaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Ravi KanadeRecommended ProductsLouvers / ShuttersRabel Aluminium SystemsElectric Folding Shading System – Rabel 14000WoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAText description provided by the architects. Set amidst lush greens of rural Bengal, Pool House is an extension to the ancestral home of Mr Das. Having procured some land on two sides of his existing bungalow, the client, a fitness enthusiast, required a swimming pool, gymnasium, open lawns and guest entertainment areas as an addition to his residence.Save this picture!© Ravi KanadeBasic Vaastu guidelines dictated the pool to be located towards the East of the bungalow. The built mass of the extension was thus planned towards the North-East enabling unobstructed light and ventilation to both the existing residence and the newly planned gymnasium and guest block. This moreover facilitated open views of the swimming pool and the northern lawns from both structures.Save this picture!Ground Floor PlanTwo accesses from the first floor of the bungalow to the pool complex were designed as architectural features. The entry from the South-East corner of the house makes its way across a small bridge turning into a cantilevered staircase. The bridge mass itself proves to act as a visual barrier from the South-lying road. The fenestration for this gangway has been crafted with sleek wooden louvers to provide privacy while still enabling ventilation. The entry towards the North-East corner of the bungalow is designed as a modern deck cantilevering out on two sides. This minimalistic structure complements the existing old archetypal residence. A crafted granite staircase leads one down to the extension.Save this picture!© Ravi KanadeThe gym and guest block itself is designed in a simple, sleek language with overhanging frame balconies and a statement external staircase. Louvred fenestration allows filtered light in to the indoors creating a soft play of light and shade. This block enjoys a panoramic view of the swimming pool against a vast backdrop of rural greens.Save this picture!© Ravi KanadeThe pool is bordered on two sides by a continuous lotus pond interspersed with sculptural trees. The whitewashed boundary wall behind is dotted with small niches that house lamps within them. By night, the under-lit pool and the warm lamps create a mesmerising effect in the complex. A hot tub has been designed under the bridge access to snugly sit amid landscape features.Save this picture!Staircase DetailCustom made sculptures add value to the landscaping and treatment of this residence. The client comes from an agricultural background and wished for the lawns to be more than a grassy field. They were thus designed with verdant shrubbery, gentle mounds and integrated lighting. A gazebo was added to the open area so one could enjoy the landscaped garden up close. Designed as a minimalist frame, this pavilion showcases the flourishing greens amongst which it sits rather than stand out from them.Save this picture!© Ravi KanadeProject gallerySee allShow lessGalaxy Cottage / AworksSelected ProjectsNakagawa Masashichi Shoten Omotesando Shop & Office / Schemata ArchitectsSelected Projects Share ArchDaily Pool House / Abin Design Studio Pool House / Abin Design StudioSave this projectSavePool House / Abin Design Studio Photographs Area:  3670 ft² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/783168/pool-house-abin-design-studio Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/783168/pool-house-abin-design-studio Clipboard CopyHouses•Hooghly, India Houses Year:  “COPY” 2015 India Architects: Abin Design Studio Area Area of this architecture project “COPY” Save this picture!© Ravi Kanade+ 31 Share CopyAbout this officeAbin Design StudioOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHooghlyIndiaPublished on March 10, 2016Cite: “Pool House / Abin Design Studio” 09 Mar 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassGlassMitrexSolar GreenhouseLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsFaucetsDornbrachtKitchen Fittings – EnoWoodSculptformTimber Tongue and Groove CladdingMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonHanging LampsLouis PoulsenPendant Lights – KeglenBlinds / Mosquito Nets / CurtainsBANDALUXPleated ShadesEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWoodBlumer LehmannCNC Production for Wood ProjectsMaterials / Construction SystemsCaneplex DesignPoles – Tonkin BambooFibre Cement / ConcreteTegralFibre Cement Slate Roofing – Thrutone Endurance SmoothMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more